fbpx

Yoga en hardlopen?

Yoga en hardlopen. Het lijkt misschien een beetje tegenstrijdig, maar als hardloper kun je heel veel voordeel hebben bij yoga. En het is een goede afwisseling in je trainingen.

Waarom yoga goed is voor hardlopers

Met yoga werk je aan je kracht, balans, flexibiliteit en mentale uithoudingsvermogen. De kracht en flexibiliteit die je op de yogamat ontwikkelt – voornamelijk in je bekkengebied en je benen – kunnen je helpen om efficiënter hard te lopen en zonder blessures te blijven sporten.

Het lijkt misschien tegenstrijdig, omdat je met hardlopen je spieren vooral korter maakt en je met yoga vooral werkt aan flexibiliteit. Maar deze combinatie zorgt juist voor balans. Je spieren worden soepeler en veerkrachtiger door yoga. Dit zorgt ervoor dat je soepeler kun hardlopen en dat je minder kans loopt op blessures. Daarnaast leert yoga je ook te focussen en je niet te laten afleiden door gedachten. Zowel positieve als negatieve gedachten. En wie kent die negatieve gedachten niet tijdens het hardlopen? We kennen allemaal wel dat stemmetje in ons hoofd, dat voorkomt dat we onszelf net even verder pushen. En yoga leert je hiermee om te gaan.

Balanshoudingen zijn een goed voorbeeld van oefeningen die aan bod komen tijdens een yogales en die ervoor zorgen dat je focus verbetert. Maar ook je balans en coördinatie. Je leert je lichaam om zichzelf sneller te stabiliseren en dit komt goed van pas tijdens het lopen. Een ondergrond is nooit helemaal vlak en je lichaam moet snel reageren om op snelheid gewrichten goed te kunnen stabiliseren. En dit kan uiteindelijk weer vervelende blessures aan bijvoorbeeld enkels en knieën voorkomen.

Yoga zorgt voor ook een betere houding en ook hier profiteer je weer van. Zowel in het dagelijks leven als tijdens je looptrainingen.

En afhankelijk van de soort yoga die je kiest is het een mooie afwisseling op de looptrainingen.