fbpx

Pilates als core training

Je hoort het steeds vaker: core training. En dat het goed voor je is om hier aandacht aan te besteden. Maar wat is het nu precies en waarom is het belangrijk. En is het ook echt belangrijk?

Wat is core-training?

Je core, of letterlijk je kern,  is de spil van je lichaam. De basis. Van hieruit genereer je kracht. Deze basis bestaat uit zowel je buikspieren, je rugspieren en de spieren rondom het bekken. Bij core training train je dus de spieren van je romp.

Waarom is core training belangrijk?

Bij core training train je naast de oppervlakkige spieren vooral de dieper gelegen spieren. Vooral dit laatste is erg belangrijk. De dieper gelegen spieren van de romp liggen heel dicht tegen het skelet aan. Je kunt het eigenlijk vergelijken met de mast van een zeilschip. Als de mast niet stevig is dan kun je er wel zeilen aan hangen, maar zodra dit zwaarder wordt dan gaat de mast zwabberen. De kans dat er iets stuk gaat is dan groot. Staat de mast stevig (dus sterke dieper gelegen spieren van de romp), dan kun je veel makkelijker zware zeilen aan de mast hangen. De basis is dan sterk en de belastbaarheid is groter. Zo werkt het ook met het lichaam. Is de basis sterk, dan kun je het lichaam beter en zwaarder belasten, zonder de kans op allerlei blessures.

Core training is dus ontzettend belangrijk. Het is een goede training op zich, maar ook een hele goede aanvulling op allerlei andere sporten. Maar ook als je niet sport is het belangrijk om te zorgen voor een sterke core. Hier heb je ook bij veel zittend werk profijt van, omdat de kans op rugklachten aanzienlijk minder is. Pilates is een hele goede manier van core training voor zowel de beginnende als de gevorderde sporter. Probeer ook eens een paar lessen en ontdek wat pilates voor jou kan doen!